Tuesday, June 19, 2018

Sesiunea a doua (7-10 noiembrie 2016) CEMT, INSTITUTUL CLINIC FUNDENI București

Boala Parkinson primară este o afecţiune cu evoluţie progresivă care începe cu mulţi ani înaintea debutului clinic, fiind o afectiune invalidanta. Pe măsură ce boala progresează în timp, tulburările motorii în special, dar şi celelalte simptome parkinsoniene se agravează şi vor afecta calitatea vieţii zilnice şi independenţa pacientului pentru efectuarea activităţilor curente.

Tratamentul cu levodopa-carbidopa gel intestinal se adresează pacienților cu boala Parkinson avansată la care terapiile medicale disponibile nu dau rezultate satisfacatoare.

Conform recomandărilor Societății de Neurologie din România*, instituirea la nivel intestinal a tratamentului cu gel levodopa/carbidopa, cu administrare continuă în cursul zilei pe dispozitiv cu sondă enterală instalată laparoscopic, trebuie efectuată doar în clinici universitare de neurologie care au competența necesară dobândită în urma unei instruiri dedicate; in acest sens, se impune necesitatea instruirii dedicate a membrilor echipei multidisciplinare (specialitatile neurologie, gastroenterologie, chirurgie, ATI, asistente medicale).

Sub egida Societății Române de Endoscopie Digestivă, a Societății de Neurologie din România și a Fundației Societății de Neurologie din România si cu susținerea AbbVie, a luat naștere primul proiect educațional dedicat instruirii membrilor echipei multidisciplinare pentru instituirea tratamentului cu LCGI: Training echipa multidisciplinară pentru administrarea la nivel intestinal a tratamentului la pacienții cu boala Parkinson avansată.

Evenimentul va avea loc la CEMT și INSTITUTUL CLINIC FUNDENI, în perioada 7 – 10 noiembrie 2016.

Cursul este sustinut de 16 lectori cu inalta expertiză in privinta tratamentului cu levodopa-carbidopa gel intestinal: Prof. Dr. Cristian Gheorghe, Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, Conf. Dr. Eugen Dumitru, Dr. Adriana Dulămea, Dr. Mihai Vasile, Dr. Amalia Ene, Dr. Horia Nicolae, Dr. Mihaela Mărian, Dr. Alina Blesneag, Dr. Adela Dănău, Dr. Viorelia Constantin, Dr. Grațiela Manga, Dr. Bogdan Cotruță, Dr. Dan Pițigoi, Dr. Ioan Băncilă, As. Med Constantin Mangaru.

Coordonatorii științifici ai evenimentului sunt: Prof. Dr. Cristian Gheorghe, Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, Conf. Dr. Eugen Dumitru.

La eveniment vor participa aproximativ 40 de membri ai echipei multidisciplinare.

În cadrul cursului vor avea loc prezentări teoretice legate de boala Parkinson avansată (diagnosticare și management terapeutic), titrarea și administrarea direct la nivel intestinal a terapiei de stimulare dopaminergică continuă, monitorizarea tratamentului pe termen lung.

Evenimentul va fi completat de o sesiune hands-on cu transmisiune live pentru instituirea unei gastrostome endoscopice percutane destinată administrării tratamentului de stimulare dopaminergică continuă la un pacient cu boala Parkinson avansată. *Societatea de Neurologie din România - Ghid de diagnostic şi tratament în boala Parkinson, 2009, pag. 21