Skip to main content

Raport post congres SNR

Dragi colegi,

Congresul Național al Societății de Neurologie din România s-a desfășurat și anul acesta între 5 și 7 iunie în format hibrid în Sinaia, România.

Sesiunea de deschidere din 5 iunie a inclus prezentări susținute de către Prof. Dr. Cristina Tiu, Prof. Dr. Dafin Fior Mureșanu, Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, Prof. Dr. Rodica Bălașa și  Conf. Dr. Cristina Aura Panea, președinte viitor ales al SNR. Tema sesiunii, „Strategii și direcții de dezvoltare ale neurologiei din România din perspectiva grupurilor de lucru ale SNR” a adus în discuție teme importante pentru Societatea de Neurologie și membrii săi, incluzând strategia națională de combatere a bolilor cardio și cerebro vasculare, strategii privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor neurodegenerative precum și al sclerozei multiple, fiind prezentate rezultatele activității grupurilor de lucru ale societății, în aceste domenii. Grupurile de lucru se doresc a fi un instrument care să canalizeze energia și pasiunea celor interesați de anumite domenii din patologia neurologică, pentru a elabora materiale educaționale și a promova cercetarea științifică.


Diploma și medalia „Gheorghe Marinescu” au fost decernate în acest an domnului Prof. Dr. Arthur Konnerth. Cunoscut pentru munca sa în domeniul electrofiziologiei și biologiei celulare, este considerat un expert în fiziopatologia bolii Alzheimer și a fost distins cu numeroase premii inclusiv Brain Prize în 2015. În cadrul conferinței, a prezentat lucrarea intitulată „Neuronal and Circuit Dysfunction in Alzheimer’s Disease”.

Congresul de anul acesta a fost marcat de o puternică prezență a lectorilor internaționali, cu numeroase sesiuni comune cu importante asociații de profil precum European Academy of Neurology (EAN), European Stroke Organziation (ESO), European Federation of NeuroRehabilitation (EFNR) și World Federation of NeuroRehabilitation (WFNR).

Sesiunea comună EAN-SNR a adus pe scena Sălii Teatru din Casino Sinaia președintele ales al EAN, Prof. Dr. Elena Moro, care a vorbit despre misiunea EAN și importanța în creștere a patologiilor neurologice pentru sănătatea populației la nivel mondial, precum și strategiile pe care le putem implementa pentru a aborda aceste probleme. Doamna Prof. Moro a invitat neurologii din România să fie mai activi și mai implicați în activitățile EAN, fiind necesară o contribuție mai mare a țărilor din estul Europei pentru creșterea accesului echitabil la  mijloace de diagnostic și tratament moderne în neurologie și pentru dezvoltarea cercetării științifice.

Membrii Comitetului Director au decis să onoreze memoria domnului Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru prin acordarea Diplomei de onoare ”Prof. Dr. Ovidiu Alexandru Băjenaru” și a medaliei ce are pe o față figura domnului profesor, iar pe verso logo-ul SNR , unor personalități de marcă ale neurologiei mondiale.

Diplomele au fost oferite doamnei profesor Elena Moro și domnului Prof. Andrew Lees, care a susținut o conferință despre ”Apomorphine- the current state of the art”, invitatul SNR în cadrul uneia din cele două sesiuni dedicate tulburărilor de mișcare și bolii Parkinson, un domeniu de patologie pe care domnul profesor Băjenaru l-a iubit cu pasiune.

Sesiunea EFNR-WFNR a fost marcată de prezența Prof. Dr. Volker Homberg, Prof. Dr. Natan Bornstein, Prof. Dr. Dana Boehring, Prof. Dr. Sabahat Wasti și Prof. Dr. Dafin Mureșanu.  Tema sesiunii, contribuțiile EFNR-WFNR la strategia națională de combatere a bolilor cardio și cerebrovasculare, a pus în dezbatere strategii și abordări practice pentru recuperarea pacienților cu afecțiuni neurologice.

Începând cu a doua zi de congres, România a fost gazda primului ESO outreach Regional Meeting, o manifestare de amploare găzduită în premieră în cadrul congresului SNR, onorată prin prezența a 8 lectori de talie internațională abordând cele mai importante teme din sfera patologiilor cerebrovasculare. În cadrul sesiunilor moderate de Prof. Dr. Cristina Tiu și Șef Lucrări Elena Terecoasă, lectori precum Prof. Dr. Thorsten Steiner, Silke Walter, Guillaume Turc, Marios Psychogyos, Lina Palaiodimou, Arne Lindgren, Michal Karlinsky sau Francesca Romana Pezzela au vorbit publicului despre abordarea complexă a accidentelor vasculare cerebrale, dar și despre organizarea la nivel național a sistemelor de sănătate pentru un mai bun management al pacienților. Sesiunea s-a încheiat cu acordarea premiilor ESO – Angels Initiative Awards pentru spitalele din România care au atins nivele de performanță corespunzătoare criteriilor internaționale.

De asemenea în premieră, congresul de anul acesta a găzduit și o sesiune comună SNR- Resident and Research Fellow (RRFS) din cadrul EAN. În cadrul acestei sesiuni dedicate tinerilor neurologi, a fost anunțată oficial înființarea grupului de lucru dedicat tinerilor neurologi din cadrul SNR. Vanessa Carvallho, Luca Cuffaro și Alice Accorroni, președinți en-titre și respectiv în funcție ai RRFS, au prezentat publicului date importante privind egalitatea, echitatea și incluziunea în medicină, despre burn-out și „brain-health”. După un discurs emoționant adresat tinerilor de către Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, au urmat prezentări din partea medicilor rezidenți din România, foarte apreciate de către publicul numeros din sală. Sesiunea s-a încheiat cu o ceremonie de premiere din partea SNR prin Președintele societății, Prof. Dr. Cristina Tiu.

Congresul a inclus de asemenea 13 sesiuni științifice în cele 3 zile de congres, cu teme variate ce au inclus epilepsia, tulburările de somn, boli rare, tulburări de mișcare, patologii inflamatorii și autoimune ale sistemului nervos, cefalee, patologii cerebrovasculare,  terapii neuro-intervenționale, patologii neurovestibulare și altele. Este un prilej să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit prin prezentări de nivel științific foarte ridicat la reușita acestui congres. Nu îi pot menționa pe toți aici, și aș fi cu siguranță nedreaptă față de cei pe care fără voie i-aș omite, dar vă invit să accesați prezentările înregistrate, disponibile gratuit o lună pentru non-membri și trei luni pentru membrii SNR.

Și anul acesta participanții s-au putut înscrie la workshopurile organizate pe durata evenimentului. În cadrul celor 5 cursuri, au fost abordate noțiuni de neuro-ultrasonografie, neuro-electrofiziologie, noțiuni privind somnul normal și patologic, neuro-otologie precum și tulburări de mișcare.

Într-o schimbare față de anii precedenți, anul acesta posterele trimise au fost acceptate fie pentru dispunere în format tipărit în sălile dedicate, fie pentru prezentare orală. Un număr de 27 de postere au fost selectate pentru cele două sesiuni dedicate de prezentare orală. Comisia de jurizare a posterelor (Președinte: Conf. Dr. Cristina Aura Panea, membrii Prof. Dr. Corina Roman Filip, Conf. Dr. Irene Davidescu) au înmânat la finalul congresului premii pentru două categorii: prezentări de cazuri și serii de cazuri/studii.

Cu o participare în număr record, ce a constat în peste 800 de participanți prezenți fizic la conferință și peste 400 de înscriși online, nu poate decât să ne bucure interesul în creștere pentru cea mai importantă manifestare științifică a comunității de medici neurologi din România.

Organizarea acestui eveniment a fost posibilă prin contribuția fiecăruia dintre dumneavoastră și cu ajutorul sponsorilor noștri.  

Mulțumiri speciale adresez Fundației Societății de Neurologie și doamnei dr Florina Antochi pentru suportul acordat .

 În încheiere vă invit încă de acum la congresul de anul viitor, ce va avea loc în format hibrid tot în Sinaia, România, în perioada 4-6 iunie 2025 și vă doresc o vară cât mai senină.

Prof. Dr. Cristina Tiu

Publicat de:

Administrator

In data de:

20 June 2024

Accesat de:

708